|
|
|
|
|
Har du noen ord, uttrykk eller "sleng" på språket som kanskje ble sagt mye? Så skriv det ned her på siden å del med oss!
Skrevet av
Ragnar,
14. apr, 2011
Du har helt rett Bente, hullseiv er litt for snobbete for oss med folkelige ord og uttrykk.
Skrevet av
Bente,
7. apr, 2011
Sasspon bruker jeg. Hullsleiv ble så "jålete" for meg. På hotellet der jeg jobbet ble "alle" kjent med ordet sasspon. De lo og brukte det om hullsleiven :))
Skrevet av
Ragnar,
6. apr, 2011
Her må jeg få et ord med i laget. Tror det ble brukt i hele fjordområdet, og begrepet hadde vel som mange andre ord var i bruk i begrensede områder. Første gang, og det husker jeg godt at jeg hørte ordet hullsleiv var etter da Olga begynte som husmor på internatet på Skjånes høsten 1957. Iflg. Wikipedia står det at sasspon ble brukt i Nord-Norge. Det er omtrent som med JONGEN.
Skrevet av
Marit,
6. apr, 2011
"Sasspon" det er et ord vi brukte om hullsleiv eller fiskespade, vet ikke om det er så mange som brukte eller bruker ordet sasspon. Vi brukte å si sasspon på Langfjordnes, men nå sier vi vel mest fiskespade. Kanskje det er mange der ute som fortsatt bruker det ?
Skrevet av
Bente,
29. mar, 2011
"Hogabett" var et ord som pappa brukte om varm kvelds, men det var ikke mye mat (gjerne rest fra middagen). Bare en "liten hogabett" sa han. Jeg har også hørt uttrykket ved kysten i vest-Finnmark.
Skrevet av
Ragnar,
22. mar, 2011
Ja Marit du har til dels ganske rett, men mer presist så var det et begrep eller et utnavn på fremmedfiskere. Det ble ikke brukt om lokale fiskere så lang jeg har fått vite.
Skrevet av
Marit,
20. mar, 2011
Da æ jobba på internatet på Skjånes (1964-66) da va det masse Gokkera der især under vår fisket, så en Gokkar e en feskar. Det va jo veldig spennende for oss unge jenter,men guttan fikk jo konkuranse der.
Skrevet av
Ragnar,
19. mar, 2011
Et nytt ord fra hine dager dukka opp under en telefonsamtale tidligere i dag. GOKKAR - i flertall - GOKKERA. Det gir jo assosiasjoner til de som var unge damer i 50- og 60 årene, så kansje de kan komme med forklaring på hva det betyr. Det kan være en slags QUIZ i kommende dager. Ordet er vel ikke i bruk lenger tror jeg.
Skrevet av
Odd-Vidar,
11. mar, 2011
Bruker også å si "Balbere" :) Så det henger igjen ;)
Skrevet av
Ragnar Mortensen,
9. mar, 2011
Å BALBERE SEG. (BARBERE) Det er kanskje et uttrykk som vi tror bare stammer fra den nordligste landsdelen. Men jeg skal først fortelle om et møte med en gammel dame som flytta inn i boligblokka hvor jeg bodde i Oslo CA 1990. Hun kom fra indre Akershus,hun var passert de 80 og fra Aurskog Høland, ble nå samtalen penset inn på spesielle ord. Da nevnte jeg å balbere, som jeg kasnkje trodde kunne ha svensk opphav,og Aurskog ligger tett inntil svenskegrensa, men i farta kom jeg på at der sier de å raka seg. Damen sa at faren hennes sa å balbere seg, og han var født ca 1885.
En fin sommerdag i Molvik for noen år siden, en lørdag ettermiddag, var det noen som skulle til Berlevåg en snartur. Så sier jeg til de mange som satt på terrassen hos Elin og Bjørn Ivar. at jeg skal nå og hive meg med så jeg får dusjet og balbert meg. Da fikk jeg spørsmålet om jeg sier det, Hvorpå jeg svarte; nei jeg gjør ikke det, men jeg bruker å ta fram gamle brukte ord, fordi det blir gjerne et samtaletema rundt det. Og det ble det, da kom han som spurte på en masse rare ord og vendinger som ble brukt av den ene bygdeoriginalen etter den andre fra der hvor han kom fra. Så bare kom med flere forslag, og vær ikke redd, for dere trenger ikke å komme med et langt "foredrag" rundt det som jeg har.
Skrevet av
Ragnar Mortensen,
7. mar, 2011
Jonge, eller jongen i bestemt form, mange kaldte den på andre kanter for brødjungen, og da er det lettere å skjønne hva det er, BRØDKNIV. I unge år var jeg med i et nord-norsk bygdelag, Håløyglaget i Oslo. En gang satt vi en gjeng og hadde som tema sjeldne ord og uttrykk. Denne jongen var lite brukt, noen avgrensede steder i Nordland og i Troms og Finnmark også, men mest var det brukt i Nordland. Ordet gikk ut av vokabularet etter hvert som de gamle gikk bort utover 50 og 60-tallet.
|
|
|
|
|
|